قوانین تازه یوتیوب برای درآمدزایی؛ پایان راه ویدیوهای هوش مصنوعی و محتوای تقلبی؟

یوتیوب اعلام کرده که در بهروزرسانی جدید سیاستهای درآمدزایی (monetization) خود را از تاریخ ۱۵ جولای اعمال خواهد کرد. یوتیوب هشدار داده که به دلیل افزایش حجم محتوای غیر اصیل، انبوه، ویدیوهای تکراری و تولید شده با هوش مصنوعی، قصد دارد سختگیریهایی را اعمال کند. با اینحال هدف این تغییرات، کانالهای ریاکشن (واکنشی)، کلیپ محور یا تحلیل محور نیستند. با رشد ابزارهای هوش مصنوعی تولید محتوا (مانند تولید صدا با هوش مصنوعی AI یا ویدیوهای متنی خودکار)، این ویدیوها در youtube بسیار رایج شدهاند. به گفته یوتیوب، هدف اصلی این بهروزرسانی، افزایش دقت در شناسایی محتواهای تکراری، هوش مصنوعی و انبوه است.
اگر کانالی از ویدیوهایی استفاده میکند که مشابه یا کپی هم دیگر هستند و تولید محتوا را با ابزارهای خودکار و هوش مصنوعی انجام میدهد؛ با آپدیت جدید، لازم است برای ادامه فعالیت در برنامه درآمدزایی یوتیوب، در استراتژی تولید محتوای خود تجدیدنظر کنند.
🔴تغییرات جدید در سیاستهای مانیتایز یوتیوب
از همان ابتدا هم برنامه همکاری یوتیوب (YouTube Partner Program) فقط برای تولیدکنندگانی فعال میشد که محتوای اصیل و واقعی ارائه دهند. بر اساس اعلام رسمی، از تاریخ ۱۵ جولای ۲۰۲۵، دستورالعملهای درآمدزایی یوتیوب با تاکید بر همین اصل اما با جزئیات بیشتری بهروزرسانی میشوند تا تعیین کند چه نوع محتوایی مجاز به کسب درآمد است. محتوای دقیق این سیاستها هنوز منتشر نشده، اما در صفحه راهنمای رسمی یوتیوب آمده است که تولیدکنندگان موظف هستند تا محتوای اصیل و واقعی منتشر کنند.
برخی تولیدکنندگان محتوا نگران بودند که این تغییرات ممکن است باعث محدود شدن درآمد کانالها با فرمتهایی مانند ویدیوهای ریاکشن یا کلیپها شود؛ اما نماینده یوتیوب رنه ریچی، پس از مشاهده نگرانیها، توضیحات زیر را برای تولیدکنندگان محتوا در یک ویدیو ارائه داد:
اگر پستهایی درباره آپدیت سیاستهای برنامه همکاری یوتیوب در جولای ۲۰۲۵ دیدهاید و نگران هستید باید بدانید که این فقط یک آپدیت جزئی از قوانین موجود YPP است که هدف آن کمک به شناسایی بهتر محتواهای انبوه، تکراری و تولید شده با هوش مصنوعی است؛ این نوع محتواها از مدتها قبل هم واجد شرایط درآمدزایی نبودهاند زیرا از سوی کاربران نیز اسپم در نظر گرفته میشوند.
نکته کلیدی: قوانین جدیدی وضع نشدهاند؛ هدف اصلی آپدیت، افزایش دقت و شدت اجرای این قوانین است.
🔴چرا تولیدکنندگان محتوا نگران شده بودند؟
در اعلامیه اولیه، یوتیوب گفته بود که قصد دارد محتوای انبوه و تکراری را بهتر شناسایی کند، اما تعریفی شفاف از این مفاهیم ارائه نکرد. این ابهام باعث شد بسیاری از تولیدکنندگان نگران شوند که مبادا ویدیوهای ریاکشن یا کلیپهای ترکیبی نیز با این محدودیتها روبرو شوند؛ مخصوصا ویدیوهایی که محتوای مشابه یا ساختار تکراری دارند.
با اینکه برخی از ویدیوهای ریاکشن یا تحلیلمحور ممکن است شباهتهایی با این دو دسته داشته باشند، اما یوتیوب تأکید کرده که محتواهایی که شامل خلاقیت، تحلیل شخصی یا تدوین معنادار هستند، مشمول این محدودیتها نخواهند شد. کانالهایی که دارای محتوای تکراری یا بازنشر شده بدون غنای مطلب هستند، ممکن است با مشکل مواجه شوند.
🔴نقش هوش مصنوعی در افزایش محتوای بیکیفیت
با رشد سریع ابزارهای هوش مصنوعی (AI)، برای تولید صدا و محتوا، حجم محتوای بیکیفیت تولیدشده با هوش مصنوعی افزایش یافته است. نمونههایی از این محتواها عبارتند از:
- عکسها یا کلیپهای ویدیویی بازنشر شده با صداهای هوش مصنوعی
- کانالها با موسیقیهای تولیدشده توسط AI که میلیونها دنبالکننده دارند.
- ویدیوهای جعلی تولیدشده درباره اخبار داغ که میلیونها بازدید گرفتهاند.
یک نمونه از این محتواهای پر سر و صدا، سریال جنایی پرطرفداری بود که به گزارش 404Media مشخص شد با هوش مصنوعی تولید شده است.
🔴نتیجهگیری: یوتیوبرها یا تولیدکنندگان محتوا در یوتیوب باید چه کنند؟
اگر محتوای شما منحصر به فرد، غنی، تحلیلی یا تدوین خلاقانه است، جای نگرانی نیست و امکان کسب درآمد همچنان برای شما وجود دارد. اما اگر کانال شما با فرمتهای زیر است، احتمال حذف از برنامه درآمدزایی یوتیوب را خواهید داشت:
- ویدیوهای تولید شده توسط ابزارهای خودکار هوش مصنوعی یا قالبهای تکراری
- محتوای بازنشر شده بدون ویرایش یا غنای مطلب
- کانالهایی با ویدیوهای تقریبا مشابه و انتشار انبوه
نکته: برای آن دسته از تولیدکنندگان که بر اسکریپتنویسی، خلاق، تحلیل شخصی، تدوین یا ساختار خلاق تمرکز دارند، این آپدیت نیازی به تغییر در روند فعالیت ایجاد نخواهد کرد. بهتر است تولیدکنندگان محتوا، محتواهای قبلی خود را بازبینی کنند، ساختار تولید محتوای خود را بررسی کرده و از تولید محتوای ارزشمند، اصیل و متفاوت اطمینان حاصل کنند.
نظر شما
ایده های عالی خود را وارد کنید