سادهترین روشهای امن کردن یوتیوب برای فرزندان
همان قدر که محتواهای جذاب یوتیوب در دنیای امروز میتواند مفید و آموزنده باشند همان قدرهم میتواند مخرب باشند، اگر بهجا و درست استفاده نشود؛ بخصوص برای کودکان. در این مطلب از افراک به صورت کلی به معرفی ساده ترین روش های کنترل والدین بر یوتیوب فرزندان و چگونگی آن میپردازیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.
یوتیوب برای چه سنی مناسب است؟
در یک کلام یوتیوب فضایی مناسب برای گروه سنی ۱۳ سال به بالا است و چون تنوع محتوایی آن بسیار گسترده است؛ حتی با وجود اعمال قوانین سخت یوتیوب، باز هم ممکن است محتوایی بدون نظارت دقیق منتشر شود که کودکان زیر ۱۳ سال نباید آن را ببیند. مانند آتش زدن مواد منفجره و یا نوازشهای تحریک آمیز یا مثلا استفاده از مواد مخدر.
البته در این شرایط یوتیوب سریع آن محتوا را شناسایی و حذف میکند، پس جای نگرانی نیست. اما این نکته را همیشه در نظر داشته باشید، هر ویدئویی که در یوتیوب منتشر میشود هر چقدر هم که قوانین یوتیوب را رعایت کرده باشد و از فیلتر آن عبور کرده باشد؛ باز هم ممکن است محتوایی داشته باشد که برای کودکان مناسب نباشد و علت اصلی یوتیوب از ایجاد محدودیت سنی همین است.
چگونه یوتیوب را برای کودکان امن کنیم؟
یکی از سادهترین راهها برای فیلتر کردن محتوای نامناسب و ایجاد یک محیط امنتر برای تماشای ویدیو، فعال کردن فیلتر محتواهای بزرگسالانه برای کودکان و در واقع ایجاد محدودیت سنی است. تنها با یک گزینه شما میتوانید ویدیوهایی که ممکن است حاوی خشونت، الفاظ رکیک یا سایر محتواهای نامناسب باشند، از نتایج حذف کنید. البته به گفته خود یوتیوب، این فیلتر ممکن است ۱۰۰ درصد دقیق نباشد!
چگونه محدودیت سنی یوتیوب را فعال کنیم؟
برای فعال کردن این محدودیت، کافی است به تنظیمات حساب کاربری خود در یوتیوب مراجعه کرده و گزینه فعالسازی محدودیت سنی را انتخاب کنید. این کار به سادگی چند کلیک انجام میشود و به شما اطمینان میدهد که تجربه تماشای ویدیو در یوتیوب برای شما یا فرزندانتان، بدون نگرانی از مواجهه با محتواهای نامناسب خواهد بود.
برای فعال کردن محدودیت سنی، مراحل زیر را دنبال کنید:
- وارد حساب کاربری خود در یوتیوب شوید.
- بر روی عکس پروفایل خود در گوشه سمت راست بالای صفحه، و اگر یوتیوب شما به زبان فارسی است در گوشه سمت چپ بالای صفحه کلیک کنید. گزینه “حالت محدود”یا Restricted Mode را روشن کنید.
با انجام این مراحل ساده، محدودیت سنی در یوتیوب فعال شده و شما میتوانید با خیالی آسوده به تماشای ویدیو بپردازید.
کنترل والدین بر یوتیوب فرزندان
با فعال کردن محدودیت سنی تا حدود زیادی خیالتان راحت باشد، اما از آنجایی که فرزندان از پدر مادران یک قدم جلوتر هستند، اگر به هر دلیلی فرزند شما از این اتفاق با خبر شد نگران نباشید چرا که راههای دیگری برای کنترل والدین بر یوتیوب فرزندان وجود دارد. به طور کلی کنترل والدین بر یوتیوب فرزندان خود به روشهای زیر انجام میشود:
- ایجاد حساب گوگل جداگانه یا همان ایمیل جداگانه
- نصب یوتیوب کیدز
- استفاده از ابزارهای کنترل والدین بر یوتیوب فرزندان
- فعال کردن حالت محدود یا Restricted Mode
- اتصال یوتیوب فرزندان به یوتیوب والدین
- اعمال محدودیت زمان نمایشگر یا همان ویژگی Screen Time
مطلب مرتبط: نحوه دانلود کلیپ از یوتیوب
روش های محدودسازی
همگی میدانیم یوتیوب بهعنوان دومین پلتفرم پر بازدید در جهان که کاربران میتوانند بهصورت رایگان ویدئوهای آموزشی و سرگرم کننده تماشا کنند شناخته میشود که استفاده نادرست از آن میتواند برای کودکان و نوجوانان خطرآفرین باشد، به همین دلیل خوشبختانه یوتیوب امکاناتی را فراهم کرده که والدین بتوانند محتوایی که کودکانشان میبینند را نظارت کنند و کاملا در جریان محتواهایی که فرزندانشان میبیند باشند. یکی از این روشها را برای امن کردن یوتیوب برای فرزند خود انتخاب کنید.
۱. استفاده از Restricted Mode در سیستمهای مختلف
برای استفاده از Restricted Mode یا حالت محدود روی نسخه اندروید موبایل مراحل زیر را انجام دهید:
- در اولین مرحله کافی است با حسابی که فرزند شما وارد یوتیوب میشود؛ وارد یوتیوب شوید.
- به پروفایل خود که در سمت راست و پایین صفحه است بروید و روی گزینه Setting یا همان تنظیمات کلیک کنید.
- با کلیک روی Setting فهرستی برایتان باز میشود که باید روی قسمت اول که General یا عمومی است کلیک کنید.
- در آخرین مرحله روی Age Restriction کلیک کرده و آن را از حالت off به حالت on تغییر دهید. و در نهایت این تغییرات را ذخیره کنید. وقتی گزینه Age Restriction فعال میشود محتوایی که برای کودکان مناسب نیست در معترض دیدشان قرار نمیگیرد. البته حواستان باشد این گزینه دقت صد در صدی ندارد و میتواند به اشتباه بعضا بعضی از محتواهای نامناسب را به کودکان نشان دهد.
خوب الان شما بعنوان والدین با انجام کارهای بالا تا حدودی از محتوایی که در اختیار فرزندتان قرار میگیرد خیالتان راحت است. فقط یادتان باشد که از حساب جیمیل و یوتیوب خود بیرون بیایید تا احیانا فرزندان شما با حساب شما وارد نشوند و متوجه این داستان نشوند.
برای استفاده از Restricted Mode یا حالت محدود روی نسخه IOS موبایل مراحل زیر را انجام دهید:
- مانند اندروید است و باید برای ایجاد محدودیت سنی در یوتیوب برای فرزندان Restricted Mode را از OFF به ON تغییر دهید. با این تفاوت که برای محدود سازی بیشتر فرزندان میتوانید از ویژگی Screen Time هم استفاده کنید که در گوشیهای اندرویدی نیست. این ویژگی به فرزندان شما اجاز میدهد تا مدت محدودی در یوتیوب باشد؛ در واقع نوعی محدودیت برای زمان یوتیوب گردی است.
مطلب جالب: بهترین یوتیوبرهای ایرانی و درآمد آنها
برای استفاده از Restricted Mode یا حالت محدود روی نسخه کامپیوتر و دسکتاپ مراحل زیر را انجام دهید:
- وارد سایت یوتیوب شوید و روی عکستان که در بالای صفحه و سمت راست قرار دارد کلیک کنید که همان پروفایل شما میشود.
- سپس گزینه Restricted Mode را از حالت Off به On تغییر دهید.
برای استفاده از Restricted Mode روی تلویزیون های هوشمند مراحل زیر را انجام دهید:
این قسمت برای افرادی است که از تلویزیون های هوشمند برای دیدن محتوای یوتیوب استفاده میکنند.
- وارد حساب کاربری یوتیوب خود شوید.
- وارد Setting شوید که بسته به مدل تلویزیون جایش متفاوت است اما معمولا در نوار کناری و انتها قرار گرفته است کلیک کنید.
- بعد روی دکمه Restricted Mode کلیک کنید و آن را از حالت Off به On عوض کنید، معمولای بالای گزینهی Linked with Wi-Fi قرار گرفته است. البته ممکن است در بعضی از تلویزیونها این گزینه پایینتر باشد که نیاز به اسکرول بیشتر باشد.
۲. یوتیوب کیدز
یوتیوب کیدز YouTube Kids همانطور که از اسمش پیدا است مخصوص کودکان است؛ در یوتیوب کیدز میتوانید محتوای مناسب سن هر کودک را پیدا کنید و طبیعتا خیالتان هم راحتتر است چون برای هر گروه سنی محتوای مخصوص خود را دارد و از همه مهمتر برای کودکان زیر ۱۳ سال طراحی شده است و فضای امن و سیفی دارد. یوتیوب کیدز هم به صورت اپلیکیشن است و هم میتوانید با مرورگر آن را باز کنید. متاسفانه با پیشرفت سرسامآور تکنولوژی در این روزگار و استفاده بیرویه و کنترل نشده از شبکههای اجتماعی؛ عملا میتوان گفت که نظارت درست و اصولی روی محتواهای منتشرشده در این فضاها نمیشود و کودکان هر چی را که بخواهند بالاخره پیدا میکنند و میبینند. پس از دیگر روشهای ایجاد محدودیت سنی در یوتیوب برای فرزندان شما همین یوتیوب کیدز است.
۳. ساخت اکانت نظارت شده
منظور از اکانت نظارت شده یعنی اکانتی بسازید که به جیمیل والدین (شما) وصل باشد و میتوانید محتوایی را مدیریت کنید که او میبیند. برای این کار به ترتیب زیر عمل کنید:
- برای استفاده از این قابلیت باید با جیمیل فرزندتان وارد اپلیکیشن و یا سایت یوتیوب شوید.
- روی عکس پروفایل خود کلیک کرده و گزینه Setting را انتخاب کنید.
- در تنظیمات، اکانت را انتخاب کنید.
- دربخش family center، روی manage kids کلیک کنید.
در اینجا باید ببینید که اکانت فرزند شما لیست شده باشد. قاعدتا در این مرحله اکانت فرزند شما باید نشان داده شود ولی اگر نشان داده نشود احتمال دارد با اکانتی غیر از اکانت فرزندتان وارد حساب یوتیوب شدهاید.
- در مرحله بعدی وارد قسمت Parent Supervised یوتیوب شوید که پایین YouTube Kids است و یکی از سه سطح دسترسی را برای فرزند خود انتخاب کنید:
تنظیمات Explore:
- مناسب برای افراد 9 سال به بالا
- برخی از ویدئوها ممکن است شامل خشونتهای جزئی، اشارات کوچک به مواد مخدر، ادبیات توهین آمیزو استفاده از الفاظ رکیک باشد
- غیر فعال بودن کامل استریم یوتیوب
- فعال بودن ویدئوهای Premiere
تنظیمات Explore More:
- مناسب برای افراد 13 سال به بالا
- دسترسی به لایو استریم، ولاگ و ویدئو های آموزشی
- دسترسی آزادانهتر به یوتیوب
تنظیمات Most Of YouTube:
- دسترسی به تمام ویدئوهای یوتیوب بجز ویئوهایی که برای افراد بالای 18 سال است.
- خشونت شدیدتر، فحشهای رکیکتر و زنندهتر، موضوعات جنسی و کلا محتواهای بزرگسالانه بیشتر در این قسمت قرار میگیرد.
وقتی حد دسترسی را مشخص کردید، روی گزینه Finishe Setup کلیک کنید تا تغییرات ذخیره شود.
کلام پایانی
ما در این مطلب از کنترل والدین بر یوتیوب فرزندان و روشهای محدود سازی آن با شما سخن گفتیم. در آخر هم یادآور میشویم این خود ما خود ما هستیم که باید دست به کار شویم؛ چراکه کودکان بیشتر از قشرهای دیگر در معرض آسیب هستند و والدین هم همیشه نمیتوانند از آنها مراقبت کنند پس بهتر است محدودیتهایی سنی برای آنها ایجاد شود.
نظر شما
ایده های عالی خود را وارد کنید